Ca parte a proiectului „Luna fetelor din cărțile pentru copii”, inițiat de prietena noastră, Livia-Lucan Arjoca ca parte a programului SmARTkid,
am invitat-o pe Ioana Irinciuc, bibliotecară la filiala Emil Gârleanu a Bibliotecii Metropolitane București să facă un clasament al personajelor feminine din literatura universală îndrăgite de copiii
cu vârste între 4- 8 ani. 
 

 

În fotografie: Ioana Irinciuc,bibliotecară și om minunat ❤️

Urmărește activitatea filialei Emil Gârleanu pe Facebook.

Cele 15 cărți cu personaje feminine
pentru copiii de 4 – 8 ani

1. 

alt


„Malala şi creionul magic”, de Malala Yousafzai este povestea adevărată a celei mai  tinere persoane distinsă vreodată cu Premiul Nobel pentru Pace. 

Recomandare: 4 – 8 ani

2. 

alt


„Nadia: fata care nu putea sta locului nicio clipă”, de Karlin Gray, este povestea adevărată a gimnastei Nadia Comăneci, care a obținut nu mai puțin de șapte note de 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal. 

Recomandare: 4 – 8 ani

3. 

alt

„Pe scări în sus”, de Georgiana Chițac este  o carte în care, alături de Sofia descoperi mirosuri, obiecte și comportamente atât de familiare celor care locuiesc la bloc – separați de ușile închise, dar în același timp împreună.

Recomandare: 4 – 8 ani

4. 

alt


„Nanata”, de Florin Bică este povestea Nanatei și a fratelui său (doi copii de etnie romă) și firescul micilor neînțelegeri specifice tuturor copiilor – o poveste despre acceptarea fratelui mai mic și despre empatie.

Recomandare: 4 – 8 ani

5. 

alt

„Minunata pălărie a lui Millie”,
de Satoshi Kitamura
este o poveste care stârnește imaginația, având-o ca personaj principal pe Millie, o fetiță
căreia îi plac pălăriile din vitrina magazinului, însă nu are bani să-și cumpere una. 

Recomandare: 4 – 8 ani

6. 

alt

„Dragonul 32”, de Victoria Pătrașcu  este o poveste despre călătoria cu tramvaiul 32 și o invitație la imaginație și prezență și o invitație de a te minuna de lucrurile mici și lucrurile speciale pe care le ascunde orașul.

Recomandare: 4 – 8 ani

7. 

alt

„Biblioburro și cărțile călătoare”, de Monica Brown este o carte omagiu despre puterea cărților care are ca personaje principale pe Ana, fetița care trăiește într-un sat izolat și Luis, bibliotecarul care aduce cărți copiilor cu cei doi măgari, Alfa şi Beto. 

Recomandare: 4 – 8 ani

8. 

alt

„Povestea lui Didi. Fetița cu o pungă de medalii”, de Diana Bulimar este povestea unei fetițe obișnuite care iubea din toată inima gimnastica și care a învățat să se bucure de victorii și să nu se sperie de înfrângeri și să lupte cu hotărâre.

Recomandare: 4 – 8 ani

9. 

alt

„Yumi”, de Annelore Parot
este povestea unei fetiţe curajoase, inteligente şi rafinate alături de care veți călători în Ţara Soarelui-Răsare și veți învăţa cuvinte în limba japoneză și o veţi ajuta în tot felul de „misiuni speciale”.

Recomandare: 4 – 8 ani

10. 

alt

„Luli și căsuța din copac”, de Iulia Iordan
este o carte plină de jocuri care apropie copiii de natură și adulții de copilărie. Povestea o care centrală pe Luli, fetița care, hoinărind și jucându-se descoperă o sumedenie de lucruri despre plante și arbori.

Recomandare: 4 – 8 ani

11. 

alt

„Capra lui Beatrice”, de Page McBrier
este povestea o poveste adevărată a unei fetițe de nouă ani din Uganda, care ne reamintește că orice familie, indiferent de locul în care trăiește, își poate schimba viața în bine. Iar pentru asta este nevoie de educație, empatie și sprijin.

Recomandare: 4 – 8 ani

12. 

alt

„Wangari Maathai, femeia care a plantat milioane de copaci”, de Franck Prévot  este povestea adevărată a unei femei din Kenya care a câștigat în 2004 Premiul Nobel pentru Pace datorită tuturor luptelor curajoase pe care le-a dus împotriva defrișărilor, pentru împădurire, pentru drepturile femeilor și pentru libertate.

Recomandare: 4 – 8 ani

13. 

alt

„E și treaba mea!”, de Mihaela Coșescu este o carte despre puterea fiecăruia dintre noi de a schimba ceva în jurul nostru. Despre puterea de a construi lumea pe care ne-o dorim și în care ne-ar plăcea să trăim. Este o carte despre implicare socială și despre puterea exemplului.

Recomandare: 4 – 8 ani

14. 

alt

„Crizantema”, de Kevin Henkes este preconcepții și acceptare ce are ca personaj principal o șoricică care nu îți mai îndrăgește numele odată ce ajunge la școală. Toate până într-o zi când își face apariția în clasă Margareta, profesoara de muzică.

Recomandare: 4 – 8 ani

15. 

alt

„Petronela, Piure-de-Mere”, de Sabine Standing este o carte foarte amuzantă, plină de aventuri și de o drăgălășenie fermecătoare ce o are ca personaj principal pe o vrăjitoare care este ocrotitoarea și protectoarea grădinii morarului și face tot ce-i stă în puteri să țină departe oamenii care taie pomii și folosesc insecticide.

Recomandare: 4 – 8 ani

alt

Descoperă cele 6 cărți de aventură pentru copiii de +10 ani pe care Eliza (10 ani) le preferă

alt

Descoperă cele 10 cărți preferate ale Elizei
(10 ani)

Dă de veste și altora