alt

Șase cărți minunate despre prietenie, (potrivite pentru copii între 4-7 ani) recomandate de librarul nostru preferat, Romeo Aurelian Ilie (sau RAI, cum îi place să îi se mai spună) 

1

alt

Recomandare: 4-7 ani

„Leul și pasărea” – Marianne Dubac, editura Pandora M, 2017

Într-o toamnă, pe când făcea curat în grădină, leul găsește printre frunzele moarte o pasăre rănită ce se uita cu jind la suratele ei ce își luau zborul în țările calde. Făcându-i-se milă de ea, o pansează și o ia acasă la el să o îngrijească până la însănătoșire. Până s-a făcut bine pasărea, a venit iarna. Iar leul a ținut-o în continuare sub acoperișul său. S-au împrietenit foarte puternic. Nu făceau nimic unul fără celălalt. Așa a trecut iarna, primăvara și vara. Toamna însă, când pasărea și-a văzut din nou suratele plecând, s-a întristat foarte tare. Atunci leul, deși i se rupea sufletul, i-a dat voie să plece și ea cu celelalte păsări. Iarna următoare a fost foarte grea pentru leu. Dar odată cu venirea primăverii, vechea sa prietenă s-a întors la el și au petrecut din nou împreună până la venirea următoarei toamne.
 

Leul și pasărea este o poveste simplă și foarte foarte scurtă, dar deosebit de emoționantă, despre prietenie, despre puterea sufletului curat și a bunăvoinței, despre fragilitatea diferențelor aparent imposibil de înțeles, dar și despre puterea glasului sângelui. Deși se citește în maxim cinci minute, ea va dăinui în minte și-n suflet mult și bine. Iar minunatele desene semnate de autoarea Marianne Dubuc te vor chema să te întorci la ele de nenumărate ori, mai precis de câte ori ți se va face dor de ceva frumos atât pentru ochi cât și pentru suflet.

2

alt

Recomandare: 4 – 7 ani

Olenka” – Gaya Wisniewski, editura Frontiera, 2020 

După o lungă călătorie, Tomek, Mirko, Emil și Zaharia, adică un bizon, un pisic, un cocor și un ursuleț, se reîntorc, înfruntând zăpada și viscolul, la căsuța din pădure unde îi așteaptă îngrijorată prietena lor Olenka, o fetiță tare simpatică. Bucuria revederii este imensă. Olenka îi servește cu ceai și tot felul de prăjituri, îndemnându-i să-i povestească fiecare ce aventuri le-a fost dat să trăiască. A doua zi, după ce s-a mai potolit viscolul, au ieșit în pădure la o plimbare și la o bătaie cu zăpadă. Apoi vremea s-a stricat iar, așa că au fost nevoiți să hiberneze câteva zile. Mai puțin Mirko, care, nerăbdător din fire și din cale-afară de aventurier, iese fără știrea celorlalți și cutreieră de unul singur pădurea. Astfel își face un nou prieten, o pasăre pe care o va boteza Vladimir, dar are parte și de un moment de cumpănă, căzând victima meandrelor pădurii înghețate. Datorită lui Vladimir, care zboară după ajutor până la vulpoiul Nicolai, totul se sfârșește cu bine. 

Olenka este o poveste simplă dar și foarte frumoasă despre prietenie, cu tot ce ține de aceasta: spiritul de aventură, plăcerea de a petrece timp împreună, ajutorarea reciprocă, îngrijorarea, într-un cuvânt, trăirea fericirii alături de cei dragi sau cu gândul la ei atunci când, dintr-un motiv sau altul, aceștia sunt departe. Plăcerea lecturii este dublată și de simpaticele ilustrații ale autoarei, Gaya Wisniewski.

3

alt

Recomandare: 4 – 7 ani

„Pomul cel darnic” – Shel Silverstein, editura Arthur, 2017

Cu siguranță, cea mai mare dovadă de prietenie și iubire este renunțarea de sine pentru cel iubit. Este atunci când oferi și te oferi pe tine însuți, necondiționat, adică fără să aștepți ceva în schimbul darului tău.

Despre acest lucru deosebit de frumos este vorba în această cărțulie minunată, în care un băiețel se împrietenește cu o fetiță pom. Dar, dacă în prima parte a poveștii, când băiatul este doar un copil, prietenia lor este reciprocă, peste timp, când copilul devine un adult în toată regula, iar mai apoi un bătrân neputincios, el nu mai are ce-i oferi copacului. În schimb, acesta rămâne consecvent și își jertfește întreaga ființă de dragul prietenului din copilărie, cu riscul de a nu mai rămâne decât… o buturugă.

Aceasta este, așadar, prietenia adevărată și iubirea desăvârșită. Atunci când renunțăm la ceva ce este al nostru pentru binele celui pe care îl prețuim. Pentru început, dragi copii, puteți începe prin a oferi din jucăriile voastre, prietenului care nu are atât de multe. Mai târziu, viața vă va învăța ce mai puteți oferi pentru a vă arăta dragostea pentru prietenul vostru.

4

alt

Recomandare: 4 – 7 ani

„Amos e răcit”  – Philip C. Stead, editura Arthur, 2017

Amos este îngrijitor la Zoo. Dar unul atipic. În sensul că el nu se îngrijește doar de nevoile fizice ale animalelor, ci și de cele ale sufletelor lor: joacă șah cu elefantul, se ia la întrecere cu broasca țestoasă și o lasă mereu să câștige, sporindu-i astfel, încrederea în sine, îi împrumută batista rinocerului cel veșnic răcit, empatizează cu tristețea pinguinului și îi citește bufniței povești, spre a-i alunga teama de întuneric. Numai că într-o zi, înbolnăvindu-se, nu mai poate ajunge la Zoo, la animalele sale dragi. Și atunci vine rândul animalelor să vină la el și să aibă grijă de el.

În ce mod îl va ajuta fiecare dintre cei cinci prieteni ai său, rămâne să descoperiți singuri, citind această minunată poveste despre prietenie și chiar despre dragoste. Pentru că doar iubirea sinceră față de celălalt ne face pe toți să ne apropiem de sufletul celui pe care îl considerăm prieten. Și acesta este, fără îndoială, cel mai frumos și nobil sentiment din lume.

Cartea este de asemenea foarte frumos ilustrată de către Erin E. Stead, soția autorului, dovadă că, din iubire se nasc întotdeauna lucruri minunate.

5

alt

Recomandare: 4 – 7 ani

„O, ce frumos e în Panama”   – Janosch, editura Arthur, 2018

Au fost odată doi prieteni buni, micul Urs și micul Tigru, care locuiau împreună într-o căsuță frumoasă, ducându-și zilele în liniște, unul pescuind și celălalt căutând ciuperci. Dar viața lor se schimbă atunci când pe apă vine o lădiță, mirosind a banane și-a aventură, pe care scrie „Panama”, iar în mintea celor doi încolțește dorul de ducă. Fără prea multe planuri de drum, cei doi pornesc spre Panama. Se va dovedi a fi aventura vieții lor. Nu vor ajunge chiar în Panama, dar se vor descoperi mai bine unul pe celălalt și fiecare pe sine însuși, ba mai mult decât atât, vor învăța să privească lumea și viața cu alți ochi, ajungând să prețuiască mai mult aspectele cu adevărat importante ale vieții. 

Altfel spus, „O, ce frumos e în Panama” s-ar putea traduce și mai simplu prin expresia „viața e frumoasă”, care s-ar transforma astfel în cel mai frumos imn al prieteniei.

6

alt

Recomandare: 4 – 7 ani

„Rostogol și vulcanii noroioși ” –  Lavinia Braniște, editura Arthur, 2018

Vă mai amintiți de Rostogol, purcelușul adus în cioc de bărzoiul Zdrell, cel care mai apoi a fost pus paznic la pepeni? Ei bine, și dacă nu vă amintiți, sau dacă nu îl cunoașteți deloc, aveți acum un bun prilej de a face cunoștință cu el. Pentru că Rostogol al nostru pornește într-o nouă aventură.

Pentru că a început să scrie poezii, el este dus de către prietenii său: bursucul Ulric, bărzoiul Zdrell și vulpea Socott, la tabăra de poezie de lângă Vulcanii Noroioși. Acolo el se va duela în versuri cu ariciul Păducel, cârtița Șobo și veverița Mili, iar rața Grațian le va fi arbitru și profesor, mai mult sau mai puțin talentat, de poezie. Dar pentru a stimula creația artistică, în tabără se organizează și o cursă cu obstacole pentru găsirea unui ban de aur bine ascuns undeva în pădure. Iar dacă poezia este doar un pretext în această poveste, întrecerea se va dovedi a fi presărată cu multe… necunoscute.

Așa se face că totul se transformă într-o lecție de viață, din care se vor desprinde frumoase învățăminte de ordin moral, dintre care, cea mai importantă va fi, fără doar și poate, menținerea prieteniei.

alt

Descoperă și alte cărți îndrăgite de Mihăiță și Eliza (3 – 12 ani).

Dă de veste și altora