Cine poate recomanda mai bine cărți pentru copii dacă nu chiar copiii?
Iată 7 cărți care i-au plăcut foarte mult Elizei (10 ani).

1

Recomandare: 10+ ani

Teme:
– autocunoaștere
– acțiune și aventură
– curaj

TITLU:
„Misterioasa societate Benedict”,
de Trenton Lee Stewart

„Mereu m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă n-ai citi mai departe atunci cînd ești cu sufletul la gură: oare cuvintele ar dispărea din carte?” Eliza, 10 ani

Un băiat de 10 ani, pe nume Reynard Muldoon, avea de făcut un test super plictisitor. Nici măcar nu înțelesese de ce părinții lui îl puseseră să­l facă. Cu chiu, cu vai, reușește să termine prima foaie de test. Reynard trece la următorul test și când citește prima provocare, simte cum îi bate inima mai tare. Și nu de frică începuse să­i bată inima mai tare, ci de ce ciudată era întrebarea. „Ești curajos?” Așa începe aventura.

2

Recomandare: +10 ani

Teme:
– autocunoaștere
– acțiune și aventură
– curaj

„Acest al doilea volum este mai ciudat, dar mai bine gândit decât primul volum (aflat mai sus), iar personajele și întâmplările sunt nemaiîntâlnite.” Eliza (10 ani)

Pe strada Stonetown, în portul din Stonetown, mergeau destul de grăbiți patru copii: Reynard Muldoon, Kate Biruietot, George Washington și Constance Contrar. Ultima era FOARTE deșteaptă pentru vârsta ei: avea doar TREI ani și deja știa ce știau Kate, George, numit și Sticky și Reynard! Cei patru copii aveau de îndeplinit o misiune: să-l salveze pe domnul Benedict, care fusese răpit de fratele lui geamăn, Ledroptha Cortina, un om hain care avea ca slugi niște indivizi numiți Deca-oameni care sunt cruzi și nemiloși: aveau niște serviete cu care, dacă îi enervai, îți electrocutau urechile, iar domnul Cortina era mare amator de obiecte și trucuri extrapericuloase, iar printre lucruri periculoase este și Șoptitorul, un obiect care șterge mințile oamenilor.

3

Recomandare: 10 + ani

Teme:
– autocunoaștere
– prietenie
– prejudecăți

„O carte impresionantă, care își merită publicația.” Eliza, 10 ani

Alăturați-vă Misterioasei Societăți Benedict în timp ce Reynie, Kate, Sticky și Constance încep o nouă aventură palpitantă care amenință să-i despartă de familie, prieteni și chiar unii de alți. Când o pană de curent misterioasă cuprinde orașul Stonetown, cei patru trebuie să descopere indicii care dezvăluie planuri malefice, în vreme ce căutarea adevărului îi expune pericolelor mai mult ca niciodată.

4

Recomandare: 10 + ani

Teme:
– fantasy
– acțiune și aventură
– curaj
– autocunoaștere

TITLU:
„Materiile întunecate. Luminile Nordului”,
(vol 1) de Philip Pullman

„Materiile întunecate” m-a ținut cu sufletul la gură. Nu mi-a plăcut faptul că autorul întrerupe adesea o acțiune foarte palpitantă și începe să povestească altceva, iar acțiunea interesantă se reia mai târziu.” Eliza, 10 ani

Lyra, o fetiță de unsprezece ani, pornește în cea mai mare aventură a vieții sale, spre întunecatul tărâm și magic al Nordului, pentru a-l salva pe Roger, prietenul ei cel mai bun. Însă ea habar n-are că rolul ei de a-și salva prietenul este teribil de periculos; magica ei călătorie are să-i schimbe viața. Lyra este extrem de fericită de a-și începe „excursia”. Nepresimțind nimic periculos, fetița născocește un plan de a pătrunde în uriașa temniță unde este ținut captiv Roger, iar cei doi ÎNCEARCĂ să evadeze după ce sunt descoperiți de străjeri. Pare să fie prea târziu.
Cu ajutorul unui urs numit Yorek și al câtorva prieteni, Lyra Belacqua reușește să se întoarcă acasă, dar chiar și acolo o pândește un pericol.

5

alt

Recomandare: 10 + ani

Teme:
– fantasy
– acțiune și aventură
– curaj
– autocunoaștere

TITLU:
„Materiile întunecate. Pumnalul tăinuit”,
(vol 2) de Philip Pullman

„O carte înfricoșătoare, dar Philip Pullman a făcut astfel încât să te facă să citeși mai departe, chiar dacă ți-e frică.” Eliza, 10 ani

Curajoasa Lyra se trezește într-o lume nouă, nesigură, bântuită de Spectre care se hrănesc cu suflete. Dar fata nu e singură în înfricoșătoarea sa aventură: îl întâlnește pe Will Parry, un băiat de doisprezece ani devenit fugar. Odată ajunși în clanul unei vrăjitoare numită Serafina Pekkala, Lyra și Will descoperă un pumnal cu o putere covârșitoare, de care Spectrele se tem. Will îl primește în dar de la Deținătorul lui, un om bătrân care e pe moarte și nu mai are nevoie de pumnal. Cu fiecare pas, cei doi se apropie însă de o amenințare mult mai mare: adevărul cutremurător al propriul lor destin.

6

alt

Recomandare: 10 + ani

Teme:
– fantasy
– acțiune și aventură
– curaj
– autocunoaștere

„O carte care te cucerește ușor, dar doar dacă ai răbdare să treci peste pasajele care te plictisesc.” Eliza, 10 ani

Lyra, acum numită „ Lyra-limbă-de-Argint” pornește în ultima ei aventură să-și salveze prietenii ținuți captivi de niște tătari într-o uriașă temniță din fier. Dar apoi Lyra este prinsă de niște oameni-tăietori-de-copii și pare că nu mai are scăpare. Totuși, Lyra nu-și pierde speranța de a fi salvată. Timpul însă trece iar fata nu se mai bazează atât de mult pe prietenii ei. Oare aceștia chiar au uitat-o și nu le mai pasă de ea?

alt

Descoperă și alte cărți îndrăgite de Mihăiță și Eliza (3 – 12 ani).

Dă de veste și altora