Cititul este la fel de firesc pentru fiul meu de opt ani precum este să aibă trei mese pe zi. Însă îmi amintesc cât de multe cărți respingea pe vremea când avea trei ani. Din cele 100 pentru cărți de copii cumpărate și primite cadou, foarte multe nu le suporta. Eram îngrijorată, dar m-am decis să renunț să mai cumpăr alte 100 de cărți și să merg pentru prima oară la biblioteca din cartier. De acolo puteam împrumuta câte 12 cărți odată având în vedere că aveam două permise de cititor. Într-un mod nesurprinzător, m-am relaxat când respingea 8 cărți din 12. Însă mai mult de atât am devenit foarte atentă la preferințele lui. Așa am realizat că lui îi plăceau doar cărțile amuzante în acea perioadă. Ilustrație intitulată „Summer reading”, © Oana Ispir
În ultimii ani am descoperit destul de multe mame care sunt nemulțumite că cititul este un fel de bau-bau pentru copii. Pentru ele scriu mai jos trucurile pentru a atrage copiii de cărți. Ideile sunt extrase din trei cărți de referință, ale căror titluri le găsești la finalul articolului.
1. Începe cu ceva lejer
Este în regulă să începi să citești ceva ce îl atrage pe copil. Adesea, asta înseamnă să fii împăcat(ă) să accepți să citești o carte care ți se pare superficială. Nu uita că plăcerea de a citi este primul pas. Și cunoscutul critic și colecționar de artă Zambaccian scria în Însemnările unui amator de artă că în tinerețe preferințele lui erau pentru arta ieftină a unor pictori care expuneau în gangurile clădirilor. Abia mai târziu, după ce participat la e expoziție în Palatul Artelor a început să îi placă lucrările lui Luchian, Grigorescu, Cezanne, Renoir și Matisse.
2. Creează o atmosferă plăcută
Casa este pentru iubire, școala pentru disciplină. Cititul, ca și orice altă deprindere are nevoie să fie asociată cu plăcerea. Cititul trebuie să sune a ciocolată, nu a obligație. Acasă, unde mediul în care să fim noi înșine, iar când o carte nu place copilului, este mai bine să o abandonați. Altfel, casa va deveni un fel de școală cu lecturi obligatorii. Atmosfera și atitudinea adulților schimbă enorm felul în care copiii percep cititul.
! Niciodată nu amenința un copil că nu îi mai citești când greșește cu ceva. O astfel de asociere îl îndepărtează de citit. Îi creează o emoție negativă care îi va afecta motivația de a i se citi.
3. Lasă copiii să își aleagă cărțile
Tuturor ne place să alegem prăjitura pe care ne-o dorim dintr-o cofetărie. La fel trebuie să fie și în cazul cărților. Cu cât copiii simt că alegerile lor contează, cu atât sunt mai motivați să le răsfoiască și să le citească. Locurile ideale de ales cărți sunt mai ales bibliotecile. În cazul nostru, magia la bibliotecă s-a petrecut. Iar apoi vizitele la Cărturești Carusel au fost o experiență aparte pentru el, unde am văzut că trăiește o cu totul altă emoție decât cea de la bibliotecă.
4. Începeți cu pași mici
Ideal este să citești copiilor de peste cinci ani câte 30-45 de minute zilnic, însă durata aceasta este pentru un copil antrenat. Suntem cu toții creaturi ghidate de plăcere. Iar obiceiurile se construiesc progresiv. Nu este cazul să comparați copilul cu alții care au răbdare să li se citească mult. Important este să se instaleze, încet și doar într-o atmosferă plăcută, dominată de răbdare și soluții. Nu subestimați niciodată puterea micilor schimbări, aproape imperceptibile care pot transforma într-o schimbare mare.
5. Adulții trebuie să fie modele
Dacă tu îi ceri copilului să mânânce spanac și nu te vede și pe tine mâncând, slabe șanse să ai succes. Cam așa este și în cazul cititului. Copiii nu fac ce zic părinții, ci ceea ce văd că fac părinții. Cu alte cuvinte, dacă vreți să aveți copii cărora să le placă cititul, ar trebui să vă vadă că citiți. O prietenă mămică mi-a spus într-o vreme că abia are timp să facă un duș seara. Însă, cu toate astea, și în perioadele în care muncea foarte mult, tot își făcea timp să pună un album sau o carte pe noptieră.
6. Puneți strategic cărți prin casă
Am fost puțin sceptică la această idee descoperită într-un articol pe care nu-l mai găsesc, însă am decis să o pun în aplicare. Pentru că fiul meu accepta să îi citesc doar înainte de culcare, am început să pun zilnic câte o carte pe canapeaua din sufragerie și, uimitor, fiul meu invariabil era curios și deschidea cartea, o răsfoia sau chiar zăbovea asupra unor pagini. Marea mea uimire este că acest truc funcționa cu diferite cărți pe care nu avea dorința să îi le citesc, precum cartea Arta pe înțelesul copiilor. Este foarte interesant cum, o bibliotecă doldora de cărți nu stârnește curiozitatea așa cum o face o carte lăsată pe pat. Chiar dacă interacționează câteva minute cu respectiva carte, tot este un mare câștig, după principiul picăturii chinezești.
7. Citiți copiilor chiar și după ce au învățat să citească singuri
Jim Trelease spune că disciplina de a citi câte 30 de minute pe zi, an de an este “planul ideal (și cel mai ieftin) de instruire”. Copiii cărora li s-a citit zilnic se descurcă mult mai bine la școală, mai târziu. Iar copiilor care nu li s-a citit de când sunt mici li se pompează meditații costisitoare mai târziu. (sursă: Michael Winerip, “Off to College, Perfect Score in Hand”, New York Times și Claudia Wallis, “How to Make a Better Student”, Time)
Bibliografie:
1. „The Read- Aloud Handbook”, de Jim Trelease
2. „The Enchanted Hour: The Miraculous Power of Reading Aloud in the Age of Distraction” de Meghan Cox Gurdon
3. „Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain” de Maryanne Wolf
4. „The Early Catastrophe: The 30 Million Word Gap by Age 3”, Betty Hart și Todd R. Risley. (2003)
5. „Însemnările unui amator de artă”, de criticul și colecționarul K. H. Zambaccian (vezi pag. 15 din cartea Inițiere în artele plastice de Eugen Pohonțiu, Ed. Albatros, 1980 – e in biblioteca de la deal, din casa de jos, la etaj)
Ilustrațiile din cărțile pentru copii cultivă frumosul la fel cum și mesajele din povești o fac. Pentru acest articol am ales să vă fac cunoștință cu Oana Ispir, o ilustratoare româncă ale cărei lucrări le poți urmări și pe pagina ei de Facebook sau pe Instagram.