Datorită proiectelor derulate de generoasele noastre prietene, Cristina Pîrvu și Gabriela Nenciu de la Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC), literatura română s-a îmbogățit cu câteva cărți ilustrate care pun în lumină aspecte ale societății noastre actuale. După mine, ele sunt niște pionere în a transmite, prin intermediul poveștilor că o lume mai bună este cea în care și adulții, și copiii privesc cu blândețe și înțelegere pe ceilalți, oricât de diferiți ar fi de ei.
Fiind generoase, au dorit ca aceste cărți minunate să ajungă nu doar la miile de copii din medii vulnerabile, pentru care au fost tipărite, ci și la mii de părinți și educatori care doresc să cultive empatia copiilor. Cărțile sunt disponibile gratuit, online, până în iunie 2021.
Sunt trei cărți foarte valoroase,
semnate de scriitori și ilustratori talentați. Iată-le!
„Ce surpriză”, de Simona Epure, ilustrată de Georgiana Chițac (Ed. Cartea Copiilor, 2018)
O poveste minunată care abordează prejudecățile copiilor legate de cei care poartă ochelari, având ca protagonist iepurașul Sebi, care a intrat în buclucuri pentru că îi era rușine să poarte ochelari, deși avea mare nevoie de ei.
După lectura cărții, puteți crea ochelari de hârtie, o joacă amuzantă care stimulează în plus empatia copiiilor față de alți copii care poartă ochelari. Șabloanele și activitatea cu ochelari le găsiți în acest articol.
Sau puteți descoperi multe alte propuneri de activități și jocuri descărcând gratuit ghidul pedagogic care însoțește cartea.
2.

„Nanata”, de Florin Bică, ilustrată de Anca Smărăndache (Editura Cartea Copiilor, 2019)
O carte despre doi frați romi și firescul micilor neînțelegeri specifice tuturor copiilor – o poveste despre acceptarea fratelui mai mic și despre empatie.
După lectura cărții, descoperiți și descărcați gratuit ghidul pedagogic care însoțește cartea.
3.

„Pe scări în sus”, de Georgiana Chițac, ilustrată de Oana Ispir (Editura Cartea Copiilor, 2020)
O carte în care descoperi mirosuri, obiecte și comportamente atât de familiare celor care locuiesc la bloc – separați de ușile închise, dar în același timp împreună.
După lectura cărții, descoperiți și descărcați gratuit ghidul pedagogic care însoțește cartea.
Asociația CUAC a lansat în martie 2020 proiectul Povești pentru Diversitate, în cadrul căruia a distribuit în grădinițe din medii defavorizate un pachet cu 8 cărți și ghiduri pedagogice cu peste 100 activități și jocuri de literație și de dezvoltare a competențelor socio-emoționale.
Puteți descărca cele 8 ghiduri gratuit pe site-ul CUAC, secțiunea resurse.