1

Recomandare: 10+ ani
„Momo” de Michael Ende este o carte de aventură, care mi-a umplut mintea de idei și de cuvinte noi.”
Momo este o fetiță cu un talent special, adică știe să asculte vorbele prietenilor ei și poate să îi împace și pe cei mai certați oameni din jurul ei. Într-o zi, pe nesimțite, apar niște oameni răi, “domnii cenușii”, care preiau controlul asupra orașului, furându-le oamenilor timpul. Nimeni nu se mai poartă normal, toți fac totul pe nerăsuflate, fără măcar o secundă de respirație. Atunci când și prietenii ei ajung sub puterea hoților de timp, Momo călătorește dincolo de hotarele timpului ca să îi salveze.
Teme:
– timpul și viziunea adulților referitor la irosirea lui
– prietenie
– mindfulness
2

Recomandare: 8 – 12 ani
„Din capul meu” de Sharon Draper Melody m-a impresionat pentru că a reușit să ducă până la capăt toate lucrurile pe care și le-a propus și că nu s-a descurajat pentru că nu putea vorbi și merge.”
Melody este un copil cu dizabilități: nu poate merge și nu poate vorbi, dar are o memorie excepțională. Trece prin momente îngrozitoare când copiii fac glume despre ea și o arată cu degetul, crezând că ea nu gândește. Dar e mai isteață decât mulți adulți și, cu ajutorul unor persoane care o iubesc, reușește ceea ce nimeni nu gândește. O poveste inspiratoare.
Teme:
– demontarea obstacolelor aparent insurmontabile în viața cu dizabilități fizice
– perseverență, prietenie, altruism
– copilărie, viața la școală
3

Recomandare: 7 – 10 ani
„Domnul Fox, vulpoi fantastic” de Roald Dahl este o carte foarte amuzantă. Am râs cu gura până la urechi.”
Domnul Fox iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la trei fermieri nesuferiți. De la Boggis fură găini, de la Bunce, piticul cu crampe la burtă fură rațe și gâște, iar de la Bean, omul slab ca un țîr, fură curcani. Asta până când, exasperați, cei trei pun la cale un plan diabolic, ca să îl omoare pe vulpoiul îndrăzneț. Veți vedea cât de fantastic este domnul Fox și de câte fapte e în stare ca să își apere familia.
Teme:
– aventuri antropomorfice pline de umor
– prietenie, familie
– reușită
4

Recomandare: 7 – 10 ani
„Am fost atât de concentrată, că am citit „Visătorul” de Ian McEwan și la masă, și noaptea târziu, în pat.”
La cei 10 ani ai săi, Peter e un visător. Visează și iar visează. De exemplu, visează că o apără pe sora lui de lupi, că face focul într-un copac sau că poate să zboare. Asta îl face pe Peter să fie cu capul în nori și, tocmai pentru că este cu capul în nori, o pierde pe sora lui mai mică în drumul spre școală. Peter călătorește și-n corpurile altor oameni, dar trăiește și emoțiile altor oameni. De asemenea, spiritul lui intră în corpul motanului lui, iar spiritul motanului intră în corpul lui Peter. Însă el continuă să viseze. Apoi pornește în cea mai mare aventură a vieții lui: se îndrăgostește.
Teme:
– visarea cu ochii deschiși care poate duce la experiențe care schimbă perspectiva
– imaginație, aventură, cunoaștere, metamorfoză
– învățare din greșeli, copilul interior
5

Recomandare: 10 – 12 ani
„O carte despre prietenie, curaj și respect față de ceilalți. M-a impresionat atât de mult, că mi-au dat lacrimile.”
Massimo este un veterinar foarte preocupat de cum arată. Locuiește cu prietena lui, nu este foarte sociabil și, în afară de animale, nu are vreo pasiune notabilă. Dar într-o zi, Massimo găsește un pui de arici în grădină. Îl cântărește și descoperă că are doar 25 de grame! Ce puțin! Cumva, micuța aricioaică Ninna îl impresionează așa de mult, că dorește cu orice preț ca aceasta să supraviețuiască. Ia legătura cu un veterinar care are experiență cu aricii și, de aici, toată viața lui se concentrează în jurul acestor mici ființe cu țepi. Massimo are un nou scop în viață: înființarea unui centru de reabilitare pentru arici.
Teme:
– magie/basm
– încredere
– dezvoltare personală
6

Recomandare: 6 + ani
„O carte care m-a inspirat și mi-a îmbogățit vocabularul, făcându-mă să înțeleg ce înseamnă puterea cuvintelor.”
Când te cheamă Harmony, adori fotbalul și animalele, între care te simți mai în largul tău decât cu oamenii, ai un câine de pluș în vârstă de 59 de ani căruia îi lipsește un ochi, tot ce-ți mai lipsește este împlinirea celei mai mari dorințe. Și atunci când capeți dorința, îți vor sări în ajutor o monedă de 50 de penny și un personaj încoronat.
Teme:
– aventura unei fetițe și dezvoltarea ei personală
– descoperirea bunătății interioare
7

Recomandare: 10 – 12 ani
„Cartea mi-a plăcut pentru că mie-mi place magia, iar „Bătrânul din lună” este cu magie, prietenie și încredere.”
Crăiasa-Dragon de jad a fost tare nefericită când toți cei patru fii ai săi au devenit râuri pentru a-i salva pe pământeni. De tristețe, inima Crăiesei s-a transformat în Muntele Neroditor, pe care nu crește fir de iarbă și nu poposește nicio viețuitoare. Minli și familia ei locuiesc în satul de lângă poalele muntelui, muncind zi de zi pământul îndărătnic care pare să le acopere chiar și sufletele. Dar seară de seară, fetița se adăpostește într-o nouă poveste spusă de tatăl ei. Călăuzită de personaje de legendă, Minli pornește într-o lungă călătorie până la Muntele Nesfârșit pentru a-l întâlni pe Bătrânul din Lună, cel care are răspunsuri la toate întrebările lumii și care îi poate spune în ce fel norocul poate fi schimbat.
Teme:
– aventura cunoașterii unei fetițe pentru a găsi răspunsuri la toate întrebările lumii
– prietenie, magie/basm, încredere
8

Recomandare: 10 – 14 ani
„A fost o carte minunată, care chiar merită citită. O carte senină, plină de speranță.”
Luna nu s-a mai ivit de mult deasupra satului, dar singurul care pare să fi băgat de seamă acest lucru neobișnuit e Rendi, băiețelul hoinar pripășit pentru un timp la hanul din sat. De la o vreme, își găsește cu greu somnul, din cauza bocetelor sfâșietoare ale nopții. Chiar și așa, zilele trec netulburate până când o femeie misterioasă își face apariția la han. Serile puținilor oaspeți devin dintr-o dată mai frumoase alături de doamna Chang, care le spune povești una după alta. Dar în curând Rendi își va da seama că poveștile nu sunt simple povești și că propria lui aventură ar putea fi cheia misterelor care învăluie Satul Cerului Senin.
Teme:
– aventura unui băiat de cunoaștere a lumii
– prietenie, magie/basm, încredere
– dezvoltare personală
9

Recomandare: 7 – 10 ani, 10 + ani
„Mi-a plăcut această carte pentru că acești copii erau, indiferent de situație, optimiști.”
Alex și Connor Bailey, frați gemeni, nimeresc, din întâmplare, în cartea fermecată de povești dăruită de bunica lor. Acolo trebuie să adune niște condimente care formează Vraja Dorințelor. Aceasta e menită să îi ajute să se întoarcă acasă. Ajutorul dat de Albă-ca-Zăpada, de Brotac, omul-broască, de Bucle-Aurii, fata care a dat buzna în casa celor trei urși, de Cenușăreasa; de Jack, cel care a escaladat vrejul de fasole; de Gloria, harpa lui Jack; de Rapunzel și de Scufița Roșie, îi face pe cei doi aventurieri să găsească așa numita Vraja Dorințelor. Dar oare va funcționa?
Teme:
– revalorificarea și reinterpretarea basmelor clasice ale copilăriei
10

Recomandare: 7 – 10 ani, 10 + ani
„Această carte nu este nimic mai mult decât o minunăție. O încântare.”
Polly era o domnișoară care nu zâmbea niciodată și credea că n-are niciun sens să fie fericită. Însă, când nepoata ei, Pollyanna, de 12 ani, vine să locuiască la ea, domnișoara Polly își schimbă părerea. Pollyanna îi povestește despre Jocul Bucuriei, un joc în care poți fi mereu fericită. De exemplu: dacă nu-ți place ziua de luni, poți fi bucuros că mai e ÎNCĂ o săptămână până se face DIN NOU luni. Sau, dacă ți-ai rupt un picior, poți fi bucuros că nu ți-ai rupt două. În viața ei, Pollyanna va face mulți oameni să fie din nou bucuroși, îi va face să râdă, sau măcar să schițeze un zâmbet pentru prima oară după mult timp. Însă oare se va mai putea înveseli pe ea însăși?
Teme:
– transformarea unui întreg oraș cu bunătatea voința invincibilă a unei fetițe
– valori creștine
– principii
– perspectivă optimistă de neclintit

Descoperă și alte cărți îndrăgite de Mihăiță și Eliza (3 – 12 ani).