ilustrație © Dan Ungureanu

În urmă cu un an eram la biblioteca din cartier când am întrebat-o pe noua bibliotecară ce cărți ar mai putea să îmi recomande pentru fiul meu de 7 ani. Nu știu cum se face că nu a reușit să îmi sugereze niciun titlu, însă a reușit să mă facă să mă simt rău că încă îi citesc în fiecare seară fiului meu.

Discuția mi-a dat un imbold să întreb alte mămici cum au reușit ele să facă trecerea lin către cititul solitar al copiilor. Sugestiile lor nu m-au ajutat. Însă de mare folos mi-a fost cartea „The Read-Aloud Handbook” (Manualul cititului cu voce tare) de Jim Trelease. Extrag câteva idei pe care mi le-am format:  
 

1. Cititul cu voce tare sudează relațiile

Unul dintre exemplele din carte m-a pus în special pe gânduri era despre elevii unei profesoare de clasa a VI-a, care, după 20 de ani au fost rugați să scrie ceea ce își aminteau din ceea de studiau la școală. Surpriza neașteptată a fost că mare parte dintre ei nu își aminteau lecții predate, ci poveștile care le erau citite cu voce tare de către o profesoară. 

Și eu am ridicat o sprânceană când am citit prima oară. Inițial mi s-a părut contraintuitiv să citești unor copii care merg la școală când ei ar trebui să citească și să scrie singuri. Însă m-am pus și eu în pielea copiilor de clasa a VI-a nu-mi amintesc informații și lucruri raționale, ci povești și emoții.

Teoria mea este că, pe vremea când strămoșii noștri erau în peșteri se strângeau și povesteau, iar societatea de astăzi nu mai are aceste întâlniri prin care să sudeze relațiile prin povești reale sau imaginate. Prin urmare, cititul cu voce tare creează o relație de apropiere cu adulții. La care se adaugă și asocierea cititului cu plăcerea, și nu cu o îndatorire față de școală.  

Ia-o altfel. Și tu poți să faci cumpărături sau să pui masa, însă atunci când cineva te ajută sau te însoțește, îți dă o altă stare de spirit. Cam așa văd eu acum cititul pentru copii care au învățat să citească singuri. Unor copii le lipsește compania și plăcerea de a citi împreună. 

2. Cititul cu voce tare face copiii să devină cititori pe termen lung

Jim Trelease are o secțiune în cartea „The Read-Aloud Handbook” în care povestește cât de  uimit a fost să descopere diferențele mari dintre clasele pe care le vizita ca artist și scriitor. În aceeași școală, chiar și pe același hol, în unele clase copiii erau mari cititori, iar în alte clase la distanță de câțiva metri copiii nu citeau nimic. Iar revelația lui a fost că marea diferență o făcea un profesor care le citea cu voce tare copiilor în mod constant. 

Așadar, când întâlniți părinți preocupați de lipsa de interes a copiilor pentru citit, îi puteți îndemna să le citească  copiilor cu voce tare. Și să o facă cu plăcere și într-un mod în care îi transmite copiilor plăcerea de a-i citi. Poți citi mai multe și în articolul  „Șapte idei de stimulare a apetitului pentru lectură al copiilor dezinteresați de cărți”.

3. Cititul cu voce tare îmbogățește vocabularul și crește înțelegerea poveștii

Citind cu voce tare copiilor mai mari îi ajută să înțeleagă mai bine poveștile, cu atât mai mult cu cât copiii se poticnesc la citire. Un mic studiu recent din Anglia a scos la iveală faptul că adolescenților cărora li s-au citit cărți mai complexe le înțelegeau mai bine decât atunci când le citeau ei pe cont propriu. 

Un alt studiu dovedește că cititul cu voce tare ajută la îmbogățirea vocabularului, înțelegerea gramaticii și stăpânirea sensului mai multor cuvinte.  


Deși copiii sunt adorabili cu o carte în mână citind singuri, nu ezitați să îi însoțiți cu bucurie atunci când ei nu găsesc motivația să citească de unii singuri. Însoțindu-i și înțelegându-i, îi veți fi ajutat mult în atitudinea lor față de cărți pe termen lung. 

Ilustrațiile din cărțile pentru copii cultivă frumosul, le dezvoltă imaginația și îi ajută să înțeleagă mai presus de cuvinte. Pentru acest articol am ales să vă fac cunoștință cu Dan Ungureanu, un ilustrator român a cărui ilustrație inclusă în acest articol o puteți vedea și cumpăra de pe pagina Galeriei Receptor, iar portofoliul lui îl puteți admira pe site-ul său personal.  

 

Dă de veste și altora