Iată câteva dintre cele mai cunoscute inițiative, persoane și organizații nonprofit care cred în puterea lecturii pentru copii

1. Bianca Mereuță, este cea mai importantă promotoare a lecturii pentru copii din România. De la pasiunea ei pentru cărți și transformarea casei ei într-o bibliotecă privată cu peste 9.000 de volume, Bianca a ajuns să creeze ceea ce nici un sistem național nu a reușit: să aducă pasiune, cluburi de lectură pentru copii, materiale educaționale și multe altele pentru peste 114.000 de părinți care sunt în grupul de Facebook creat de ea – Ce le citim copiilor. Între timp, a înființat editura Signatura și asociația nonprofit Versus, în cadrul căreia realizează numeroase proiecte de promovare a cărții pentru copii.  Mai multe despre povestea ei impresionantă poți citi în articolul platformei Totul despre mame

🔻 Devino membru al comunității Facebook Ce le citim copiilor (peste 100.000 membri)

2. Asociația OvidiuRO
Asociația OvidiuRO face, din 2004 proiecte pentru cele mai sărace comunități din România, făcând din educația pentru copiii de grădiniță o prioritate. Prin proiectele lor, peste 10.000 de copii au ajuns să meargă la grădiniță, să aibă prima lor carte acasă și să aibă parte de educatori care le cultivă frumosul. Cel mai de impact program al asociației, Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) a avut un impact mare, Parlamentul României finanțându-l, începând cu 2016, într-un program național în valoare de 10 milioane de euro, anual – pentru încurajarea părinților săraci să își trimită copiii la grădiniță. 

Alte proiecte prin care OvidiuRo a contribuit la îmbogățirea universului copiilor săraci prin cărți sunt:

  • „Povești sub lupă”, prin care  50 de centre de lectură și științe au fost create în tot atâtea grădinițe din comunități rurale sărace din 26 de județe, acolo unde resursele educaționale lipseau sau erau foarte limitate. 
  • Fiecare copil merită o poveste și Punguța cu două cărți, proiecte de încurajare a lecturii și dezvoltarea vocabularului pentru copiii mici. 
  • Caravanele de citit, prin care adulții din comunitățile sărace au descoperit cât de valoros este cititul pentru viitorul copiilor.

🔻 Vizitează site-ul OvidiuRO 

3. Asociația De Basm este Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, lansată în 2017 și promovează literatura română contemporană pentru copii. Fondatoarele asociației sunt patru scriitoare, alături de care sunt alți membri scriitori care sunt promovați de către asociație. Unul dintre proiectele lor cunoscute este proiectul Nesupusele, având ca miez volumul cu același nume, în care sunt povești ilustrate despre 100 de femei care au avut contribuții deosebite în ultimii 100 de ani. 

    4. Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC)

    Cristina, alături de prietena ei Gabriela (stabilită în SUA) au transformat copii de etnie romă în personaje de poveste, printr-o serie de cărți care au ajuns în comunități dezavantajate, prin rețeaua Asociației Ovidiu Ro și Teach for Romania. Cărțile au fost publicate la Editurile Arthur și  Cartea Copiilor, în urma unor concursuri pentru scriitori și ilustratori. Cărțile, însoțite de ghiduri cu activități pedagogice,  au ajuns la peste 15.000 de copii, datorită implicării educatorilor și profesorilor  din zeci de școli din medii dezavantajate. 

    🔻 Urmărește pagina de Facebook Cu Alte Cuvinte/Cultural diversity in children’s books. Acolo sunt postate întotdeauna noutățile despre proiectele lor și activitățile lor în clubul de literație de la Ciorogârla  

    🔻 Vezi proiectele asociației pe site-ul CUAC

    5. Brandi Bates de la Citim împreună România

    Citim împreună România nu este o asociație, ci un grup mic de oameni care știu ce impact are cititul pentru copii. Inițiatoarea, Brandi Bates, este o americancă stabilită de mulți ani în Lupeni și care crede în puterea cititului cu voce tare copiilor. Pe lângă implicarea ei în mica bibliotecă din Lupeni, Brandi este implicată în nenumărate proiecte în medii dezavantajate, acolo unde adulții nu realizează nenumăratele beneficii emoționale și educaționale pe care cărțile și cititul îl au asupra vieții copiilor, mai târziu, când merg la școală și în viața lor ca adulți. 

    Citim împreună România este compus din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari și părinți. Au organizat evenimente și concursuri, dintre care l-aș sublinia pe cel cu fotografii cu tați și bunici care citesc copiilor, asta pentru că numeroase studii (menționate și în cartea The Read-Aloud Handbook) au scos la iveală impactul implicării bărbaților în cititul alături de copii. Am punctat în special acest proiect pentru știm cu toții că în România, educația este dominată de figuri feminine, iar cititul are nevoie să fie asociat și cu valorile masculine. 

    6. Mihai Lupu și Roxana Nicolaescu de la Educab România

    Mihai și Roxana, alături de alți oameni generoși au reușit performanța de a duce zeci de mii de cărți în peste 20 de județe din țară în decurs de trei ani. Cărți nou-nouțe de la edituri și librării (cum ar fi Nemira, Niculescu sau Cărturești), fie cărți din bibliotecile oamenilor care s-au oferit să contribuie.

    Ce-mi place în mod special la Educab este spiritul lor și felul lor de a vedea biblioteca cu imens potențial pentru dezvoltarea comunităților mici. Mai mult decât un spațiu de împrumut de cărți, bibliotecile rurale au devenit că locuri prin care s-a făcut mobilizare comunitară. Mai mult decât promotorii cărților de calitate la sat, ei au distribuit spre sate și alte resurse din lumea companiilor private, precum mobilier și echipamente IT în sate uitate de lume. Așadar, au apropiat două lumi care altcumva s-ar descoperi cu greu: lumea urbană în care resursele fizice sunt înnoite constant și lumea rurală, unde resursele sunt de cele mai multe ori statice.

    8. Fanbook

    Bianca Voinescu este, din 2014 inițiatoarea proiectului FanBook, un proiect nonprofit al asociației CSR Mindset, în parteneriat cu editura Humanitas. Inițial lansat în București sub forma unui club de lectură pentru copii, clubul s-a extins firesc în peste 25 de orașe și comunități rurale din țară. Mie personal îmi place că au dus în plus cărți în numeroase sate, acolo unde copiii nu au parte cărți noi, nici de cluburi de lectură care să stimuleze discuții interesante și diferite de cadrul formal al școlii. 

    Până în prezent clubul este cunoscut în 5 orașe și în 25 de sate din județe precum Călărași, Iași, Giurgiu, Constanța ș.a. Fanbook însă își propune extinderea la nivel național în cât mai multe școli și spații culturale, dotarea acestora cu cărți noi scrise de autori contemporani și frumos ilustrate, combaterea analfabetismului cultural, crearea și amenajarea spațiilor de lectură în școli sau biblioteci.

      🔻 Urmărește pagina de Facebook

      9. Asociația 7ARTE

      Livia, inițiatoarea asociației 7ARTE face, din 2015 proiecte de educație culturală pentru copii şi adolescenţi, precum atelierele de lectură cu invitați scriitori şi ilustratori de carte, în spaţii neconvenţionale. Din 2017 au organizat caravane cu scriitori în comunitatea SOS SATELE COPIILOR și în comunitățile defavorizate din Vâlcea, unde, prin intermediul bibliotecilor partenere EDUCAB au ajuns la peste 300 de copii și au donat cu ajutorul ARCCA peste 300 de volume noi de literatură contemporană pentru copii și adolescenţi.
      7 ARTE au împrietenit copiii cu autori precum: Lavinia Braniste, Ioana Nicolaie, Carmen Tiderle, Mihaela Simina, Irina Georgescu, Mihaela Cosescu, Alexandra Rusu, Claudia Groza Lazăr,  Cristina Andone, Ciprian Măceșaru, Daniel Eberhat, Iulian Tănase, Andrei Crăciun, Vladimir Drăghia, Dan Mircea Cipariu, TO Bobe și autoarele britanice Amber Lee Dodd și Claire Barker. 

      7 ARTE organizează ocazional ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri deschise publicului și GRATUITE, având și ateliere contra-cost dedicate grădinițelor private. 

      🔻 Urmărește pagina de Facebook

      10. Noi povești

      Noi povești este un grup de 13 autori care scriu literatură pentru copii. Genul de literatură modernă, actuală și nonconformistă, în care să se regăsească copiii de astăzi, din România. Site-ul Noi povești este un fel de bibliotecă în care pot citi aceste povești netipărite, dar care o potențial pe care editurile din România îl trec cu vederea, în defavoarea traducerii poveștilor contemporane de succes ale autorilor străini.

      Partea specială a echipei Noi povești este faptul că încurajează copii să scrie ei înșiși povești, pe care, de altfel le și puteți citi în secțiunea MiciPovești pe site-ul lor. Sunt peste 50 la număr. La care se adaugă alte 50 de povești scrise de adulți scriitori consacrați sau doar părinți care vor să-și încânte copiii sau doar să evadeze din viața anostă a „oamenilor mari”.

      🔻 Citește povești scrise de scriitori contemporani în secțiunea Noi Povești și urmărește pagina de Facebook

      11. Academia Motanov

      Academia Motanov e aparte față de celelalte inițiative și organizații prin simplul fapt că ademenește copii să fie creatori de povești, în special prin ateliere de scriere creativă pentru copii (între 10 și 16 ani), ținut în lesă de scriitoarea Adina Rosetti“, după cum spun chiar ei. 

      Pe blogul Academiei găsiți mai ales povești scrise de copii și orice alte năzbâtii mai produc ei în urma atelierelor, noutăți, piruete.


      🔻 Citește povești scrise pe blogul Motanov.
      🔻 Amuză-te cu provocări simpatice pe pagina de Facebook Academia Motanov.

      Dă de veste și altora