„Inelul cu cap de cal” este prima carte ilustrată pentru copii despre istoria romilor, și apariția sa, în 2022, mi se pare o surpriză și o bijuterie în același timp. Cartea este o inițiativă a asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC), iar proiectul ei a debutat în 2017, făcând parte din programul „Noii povestitori”. Programul a adus și continuă să aducă literaturii pentru copii cărți ilustrate despre diversitate sub nenumăratele sale forme, fie ea etnică, familială, de gen sau de dizabilități.

Cartea „Inelul cu cap de cal” este semnată de două autoare rome, Ioanida Costache și Petra Gelbart, având ilustrații de Anca Smărăndache.
 

Volumul este unic în România și nu numai, fiind potrivit pentru copii mai mari de 10 ani. Cele două autoare ale sale, Ioanida Costache și Petra Gelbart sunt ambele de etnie romă și pentru prima oară în postura de scriitoare de cărți pentru copii.

„Inelul cu cap de cal” are ca protagoniști pe Renata și Ștefan, doi frați romi care „deschid” povestea într-un cadru din sufrageria casei lor, alături de bunica și tatăl lor. În spiritul lor liber, ei descoperă în casă o cutie specială cu nasturi sidefii și un inel de aur misterios cu cap de cal. Începând cu acest obiect personal și simbolic, curiozitatea copiilor te poartă, ca cititor într-o călătorie în timp prin istoria subiectivă și obiectivă a romilor, începând cu secolul al XII-lea până în prezent. Cei doi frați aduc cititorilor în prim plan, prin experiențele lor, istoria romilor sub formă de inserții asemănătoare unor diapozitive completează cu sens povestea lor ficțională din planul prezent.

Este, așadar, o carte în care nonficțiunea se împletește cu ficțiunea și care pune în oglindă trecutul romilor și prezentul acestora. Paginile dedicate istoriei sunt casete cu elemente vizuale și texte explicative despre elemente vestimentare specifice romilor, meșteșuguri, instrumente muzicale, personalități rome, dar și despre momente istorice precum înrobirea romilor, Holocaust și emanciparea lor. 

alt

Deși, alături de familia sa, a trăit între SUA și Europa – Republica Cehă, țară sa de origine, una dintre motivațiile subiective și puternice ale coautoarei Petra Gilbart a fost faptul că nu a găsit niciodată cărți la bibliotecă despre istoria și obiceiurile rome. Cei trei copii ai săi (de 17, 10 și 5 ani) au acum pentru prima oară șansa de a avea o astfel de carte, așa cum și copii romii din România trăiesc aceeași premieră.   

Cartea reprezintă, așadar, în mod simbolic, o istorie documentată istoric care lipsea cu desăvârșire. Este o carte unică ce nu s-a găsit nici în librării sau biblioteci și care vine să umple un gol în cunoașterea și înțelegerea unei istorii care, din păcate, nu este predată în școli. Sigur, povestea este brodată pe o istorie a suferinței și nedreptății, însă cartea este substanțial construită pe ideea de adevăr și acceptare. 

Finalul cuprinde cu o scurtă cronologie a istoriei romilor în istoria României, începând cu 1385 până în 2020, odată cu declararea zilei de 2 august ca zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. 

Cartea este publicată la editura Seneca, are 107 pagini color și poate fi achiziționată din librăria Seneca anticafe, precum și în alte librării fizice și online.  

*
Cartea „Inelul cu cap de cal” s-a materializat datorită susținătorilor din cadrul campaniei #SwimAtHome din vara anului 2020 și cu sprijinul Consiliului Europei/Roma and travellers Team. O mie de exemplare au ajuns la copii cu vârsta de peste 10 ani.

Cartea a avut ca și consultant științific pe Petre Petcuț, istoric de etnie romă, specializat în abolirea sclaviei și circulația grupurilor de romi în a doua jumătate a secolului XIX.

Despre autoare:

Ioanida Costache este violonistă, realizatoare de film și cercetătoare romă. S-a născut în Milwaukie, Oregon, unde părinții ei s-au stabilit după ce au imigrat din România. Ioanida și-a obținut doctoratul în etnomuzicologie la Universitatea Stanford. În toate activitățile ei de cercetare, artistice și activiste explorează teme precum identitate, memorie, moștenire și istorie culturală a romilor. Cercetarea ei arată cum muzica romă este o sursă de povești alternative și un spațiu de vindecare sonoră a traumelor istorice prin care comunitatea romă a trecut.

Locuiește în prezent în București, unde își continuă activitatea de cercetătoare.


Petra Gelbart este profesoară, cercetătoare și muziciană romă. A descoperit pentru prima oară muzica și limba romani în familia ei, în timp ce creștea în fosta Cehoslovacie. Petra și-a obținut doctoratul în etnomuzicologie la Universitatea Harvard. În cercetarea ei, analizează comunicarea interetnică, psihologia muzicii, Holocaustul și etnografia instituțională.

Petra își desfășoară activitatea în New York, dar lucrează și cu familii adoptive care cresc copii romi în Cehia. 

Anca Smărăndache este ilustratoare cărții, iar ilustrațiile sale le puteți admira în cărți semnate de autori precum Oscar Wilde, Ioana Nicolaie, Mark Twain, Charles Dickens, Iulia Iordan, Florin Bică ș.a.

Ancăi îi place să citească și să asculte muzică și rămâne iremediabil îndrăgostită de artă. A absolvit secția Artă Murală a Universității Naționale de Arte din București și un masterat în Arte Vizuale.

 

Dă de veste și altora