Mai țineți minte expresia „aragaz cu patru ochi”? Eu îmi amintesc prea bine deși nu am purtat niciodată ochelari de vedere. Și tare mă sâcâiau expresia și vocea celor care o spuneau așa cu nesaț. Par răutăți firești ale copilăriei, însă ale afectează copiii și pot fi prevenite dacă sunt abordate de către părinți și educatori la vârste timpurii. 

Problema discriminării de către copii a celor care poartă ochelari a fost cercetată în mai multe studii de-a lungul anilor. O sinteză scurtă și la obiect a 28 de astfel de studii o puteți citi în acest articol al Societății Britanice de Pshihologie

Iată cum:
1. Citiți gratuit Cartea „Ce surpriză”, de Simona Epure, cu ilustrații de Georgiana Chițac. Este o carte despre un iepuraș care nu voia să poarte ochelari pentru că își imagina că alții vor râde de el. Fiul meu, Mihăiță a îndrăgit cartea în versiunea sa tipărită și a fost de acord să o oferim cadou
Bibliotecii Metropolitane București, filiala Emil Gârleanu, pentru a putea fi împrumutată și de alți copii, părinți sau învățători.

 

Din interiorul cărții „Ce surpriză” © Ilustrație Georgiana Chitac.
Cartea a fost realizată de Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC)

2. Joaca de-a empatia

Activitatea constă în:
– tipărirea 
– colorarea
– decuparea

a patru modele de ochelari de hârtie pentru copii.

Ideal este, și pentru acasă, și pentru clasă.

Activitătea trebuie ghidată de un adult care poate juca rolul unui iepuraș care se rușinează să poarte ochelari și este convins de copil să îi folosească pentru a vedea mai bine. Activitatea va ajuta copiii să capete o nouă perspectivă asupra copiilor care poartă ochelari.

 

Discuțiile și joaca care urmează după lectură sunt o sursă de îmbogățire a vocabularului, de dezvoltare a gândirii critice și empatiei.

Instrucțiuni:
1. Un adult tipărește șabloanele pe coli de hârtie (ideal estea să fie hârtie puțin mai groasă decât cea uzuală de imprimantă) 
2. Copiii își aleg propria coală cu modele de ochelari. 
3. Copiii colorează ramele și brațele ochelarilor direct pe coala A4 după bunul plac 
4. Un adult decupează cu foarfeca ochelarii (acolo unde copiii pot mânui foarfeca în siguranță pot decupa ei înșiși)  
5. Un adult ajută copiii să lipească brațele de ramele ochelarilor îndoind pe linia punctată.

Ideal este să citiți cartea înainte de a face această activitate și să intrați în pielea personajelor. Discuțiile și joaca care urmează după lectură sunt o sursă de îmbogățire a vocabularului, de dezvoltare a gândirii critice și a empatiei.

Nu uitați să adaugați multă voie bună și să faceți și o fotografie care să vă reamintească de moment.

„Ce surpriză” a rezultat în urma Incubatorului de povești colorate, proiectul Asociației Cu alte cuvinte (CUAC) cofinantat de AFCN. Cartea a fost publicată la editura Cartea Copiilor în 2019 și nu a fost niciodată în vânzare. O mie de exemplare ale cărții tipărite au ajuns la zeci de mii de copii din medii defavorizate, mai exact în grădinițele din rețeaua asociației OvidiuRo.

Având în vedere că cei mici l-au iubit atât de mult pe iepurasul Sebi din poveste, Asociația OvidiuRo va publica în 2020 alte 1000 de exemplare din carte, în format mare, pentru a le dărui și altor copii din grădinițele unde își desfășoară programul GrădiBiblioteci. 

Această versiune revizuită a cărții și ideală pentru atenția copiilor de grădiniță este gratuită în format digital până la finalul anul 2020 și disponibilă prin generozitatea asociației OvidiuRo.

Cartea este însoțită și de un ghid cu 11 activități de literație ludice pe care educatorii îl pot folosi la clasă. Ghidul este descărcabil gratuit și este potrivit pentru copiii de grădiniță și, cred eu, și pentru clasa 0 și I).

Dă de veste și altora