Prea mulți părinți dau vina pe profesori atunci când rezultatele școlare ale copiilor lor sunt slabe. Însă cercetările arată că impactul major al succesului copiilor la școală stă în mâna părinților. Dacă aceștia le citesc literatură copiilor în primii șapte ani ei cresc nu doar copii mai deștepți și mai empatici, ci le și hotărăsc, fără să știe succesul școlar, cu mult înainte ca ei să ajungă la școală.

Ilustrație © Georgiana Chițac din cartea “Vrei sa-ti spun un secret despre mami? de Ioana Chicet-Macoveiciuc,
editura Univers, 2018
Studiul care stă la baza acestei concluzii uimitoare a fost realizat pe copii de grădiniță și acțiunile părinților legate de lectură. Ulterior au fost analizate performanțele copiilor până la încheierea școlii. Studiul în cauză este “Home and School Correlates of Early Interest in Literature”.
În România, mult disputatele rezultate PISA din 2018 ne-au întristat sau revoltat cu acel procent de 41% dintre elevi cu analfabetism funcțional la citire/lectură. Copii analfabeți funcțional practic pot citi un text, însă nu înțeleg despre ce este vorba în acel text. Și din păcate nicio reformă făcută în România nu a schimbat în bine procentele de analfabetism funcțional.
Și asta este pentru că cea mai mare schimbare părinții o pot face în cei 7 ani până înscriu copiii la școală: să le citească de plăcere copiilor zi de zi. Sigur că educatorii, după mine au un rol foarte important de a transmite copiilor importanța cărților. Când copiiilor le este citit și la grădiniță, ei îți vor îmbogăți vocabularul și gândirea. Ca să nu mai spunem că aceștia vor veni în sprijinul părinților și va transmite copiilor cât de firesc este cititul zilnic.
Așadar, citind copiilor 30 de minute/zi înmulțit cu 2500 de zile (aprox 7 ani)= 1250 de ore de îmbogățit vocabularul, imaginația și dezvoltat gândirea. Cum ar putea concura un copil de 7 ani căruia i s-au citit 1250 de ore cu unul căruia i s-au citit 50 de ore sau deloc?
Deși la nivel de stat au fost încercate nenumărate reforme fără vreun rezultat, statul nu s-a implicat în promovarea celei mai simple, ieftine și de impact măsuri: promovarea importanței vitale a lecturii. Dacă ar afla toți părinții din România despre impactul acestor 30 de minute de citit zilnic, nu doar am avea niște copii și viitori adulți mai deștepți, mai buni și mai puțin manipulabili. Am avea profesioniști mai buni, economie mai bună și oameni mai împliniți emoțional.
Poate îmi veți spune că în familiile sărace este imposibil să citești copiilor. Dar aici vin să vă contrazic. Chiar și părinții din mediile sărace pot avea acces la biblioteci și, acolo unde chiar nu sunt mai este soluția cărților auditive care abundă acum gratuit, pe internet.
Cheia, în primă fază este ca adulții să știe impactul absenței cititului copiilor mici și de aici cred că resurse și proiecte din mediul urban pot lua viață pentru a ajuta și mediile defavorizate.
– Până a visa eu cu ochii deschiși la ce se poate face la nivel de țară,
– până a vedea că la nașterea copilului părinții primesc nu doar un certificat de naștere ci și această informație care schimbă viața copiilor,
– până a vedea prima campanie TV de tipul “Pentru o viață sănătoasă, citiți copilului zilnic timp de 30 de minute”,
astăzi, ceea ce pot face eu, Dora Cerin este să scriu acest articol și să sper ca el să ajungă cât mai departe, și la părinți, și la adulții implicați în educarea copiilor mici: educatori, bunici, bone etc.
🔻 Du vorba mai departe și ne va fi tuturor mai bine!
Bibliografie:
- Lesley Mandel Morrow, „Home and School Correlates of Early Interest in Literature,” Journal of Educational Research 76, no. 4 (1983): 221–30)
- Claudia Wallis, „How to Make a Better Student,” Time, October 19, 1998
- Jim Trelease, „The Read-Aloud Handbook”, Editura Penguin Books, 2019
- Meghan Cox Gurdon, „The Enchanted Hour: The Miraculous Power of Reading Aloud in the Age of Distraction”, 2019
Ilustrațiile din cărțile pentru copii cultivă frumosul la fel cum și mesajele din povești o fac. Pentru acest articol am ales să includ o ilustrație de Georgiana Chițac, din cartea “Vrei sa-ti spun un secret despre mami? de Ioana Chicet-Macoveiciuc, editura Univers.
Alte ilustrații de Georgiana Chițac le puteți admira aici.