În luna iunie înot pentru o cauză în care cred: crearea unei povești. Poate vă veți gândi că sunt suficiente povești publicate, însă pun ele în lumină și experiențele și poveștile copiilor minorităților? Eu cred că nu. Poveștile despre balauri și zâne au farmecul lor, însă pe lângă acestea, copiii au nevoie și de povești prin care să crească și să contruiască (într-)o lume armonioasă și justă, păsându-le de alți copii care nu sunt la fel ca ei.
Cartea va fi creată de un scriitor și un ilustrator, alături de un istoric rom.

Cu donațiile voastre, 1000 de exemplare ale cărții vor ajunge în școli, împreună cu un ghid de activități de învățare despre diversitate și antidiscriminare prin Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC), care a și inițiat acest proiect, de altfel. 

De ce o istorie a romilor pentru copiii?
Iată răspunsurile echipei de suținători ai proiectului!

Așadar înot la Swimathon alături de alți 12 susținători care cred că povestea istoriei romilor este firească într-o societate în care vrem să avem viitori adulți cu empatie și drepturi egale la educație și demnitate.

 

Dintotdeauna am avut un ochi pentru persoanele marginale. Poate pentru că și eu m-am simțit neacceptată și neînțeleasă cândva pentru niște lucruri care pot părea minore. Intuiția mea este că toți am simțit puțin marginalizarea pe pielea noastră. Unii pentru defecte fizice, alții pentru că sunt săraci, alții pentru că nu se ridică la înălțimea așteptărilor familiei sau societății.

Fiind și mamă a unui băiat de 8 ani, am văzut cu ochii mei ce impact incredibil au poveștile asupra copiilor. Ultima care ne-a emoționat a fost chiar una despre o fețiță cu dizabilități care descoperă frumusețea vieții în timpul războiului.  Așadar, cred cu atât mai mult în puterea poveștilor bine spuse care emoționează și îi  apropie de cei care nu sunt la fel ca ei.

Și pentru asta te invit să ne susții cu o donație care va face această carte posibilă.

Aceasta este al treilea an când, din generozitatea susținătorilor au fost create povești care pun în lumină în sfârșit diversitatea în literatura pentru copii din România.  

În prima ediție, poveștile a 12 copii din Ferentari au inspirat prima carte ilustrată cu personaje rome creată de autori români – „Povestea kendamei pierdute” (autor: Adina Rosetti, ilustrator: Irina Dobrescu, Ed. Arthur, 2018). Cartea a câștigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2019, iar 500 de exemplare au ajuns în școli din medii defavorizate, alături de un ghid cu activități creative de lectură.

În a doua ediție, cartea „Nanata” (autor: Florin Bica, ilustrator: Anca Smărăndache, Ed. Cartea Copiilor, 2020) spune povestea universală despre acceptarea fratelui mai mic – metaforă a acceptării reciproce și a empatiei. Poți citi cartea gratuit în format digital până la finalul lui 2020. 500 de exemplare tipărite ale poveștii Nanata vor ajunge în curând în grădinițe din medii defavorizate din România, prin asociația OvidiuRo.

Gata, mi-am pus costumul de baie. 1, 2, 3 Start!

Susține-ne cu orice poți: o încurajare, un share sau o donație, oricât de mică aici, pe platforma Swimathon.


Campania se desfășoară între 1 iunie – 10 iulie 2020

Dă de veste și altora