Ca parte a proiectului „Luna fetelor din cărțile pentru copii”, inițiat de prietena noastră, Livia-Lucan Arjoca (asociația 7 ARTE),
am invitat-o pe Eliza (10 ani) să facă un clasament al personajelor feminine din literatura universală pentru copii pe care le preferă.

alt

Recomandare: 7 – 12 ani
Nr pagini: 232  

1. 

Sara Blum din romanul grafic  Pasărea albă”, de R. J.Palacio, pentru că nu și-a pierdut niciodată curajul și loialitatea față de prietenul ei, deși ceilalți îi considerau prietenul un băiat ciudat și plin de probleme. Sara a fost întotdeauna devotată și și-a apărat cu dârzenie prietenul ciudat,  care a ajutat-o să scape de naziști. Sara m-a ajutat să fiu mai blândă și mai bună.

alt

Recomandare: 7 – 12 ani
Nr pagini: 144  

2. 

Protagonista din romanul Pippi Șosețica, de Astrid Lindgren, pentru că era amuzantă, deșteaptă și nu a renunțat să fie altfel decât ceilalți copii, chiar dacă toți din jurul ei considerau că este o ciudată. Nu-și pierde tupeul și, găsește replici originale și pline de farmec.

alt

Recomandare: 6  ani
Nr pagini: 400  

3. 

Lottie Pumpkin din romanul Prințesă sub acoperire”, de Connie Glynn, pentru că a fost loială față de prietenii ei.

alt

Recomandare: + 10 ani
Nr pagini: 328

4. 

Gerta din romanul Noaptea despărțirii”, de Jennifer Nielson, pentru că nu și-a abandonat speranța de a-și mai revedea familia, chiar dacă știa că putea fi omorâtă dacă ar fi fost prinsă.

alt

Recomandare: + 10 ani
Nr pagini: 416

5. 

Lyra Belaqua din romanul Materiile întunecate”, de Phillip Pullman, pentru că a fost curajoasă și nu s-a dat bătută până ce nu a obținut ceea ce a vrut.

 

Războiul care mi-a salvat viața, de Kimblerly Brubaker Bradley

Recomandare: 7 – 14 ani
Nr pagini: 296  

6. 

Ada din romanul Războiul care mi-a salvat viața”, de Kimberly Brubaker, pentru că nu s-a speriat și a continuat să lupte cu sentimentele, făcând lumea să creadă că mai este un bob de speranță undeva.

Momo de Michael Ende

Recomandare: + 10 ani
Nr pagini: 304

7. 

Protagonista din romanul Momo, de Michael Ende, pentru că a fost curajoasă și nu s-a lăsat dusă de nas.

alt

Recomandare: 8 – 12 ani
Nr pagini: 120  

8. 

Adara din romanul Dragonul de gheață”, de George R. Martin, pentru că a fost curajoasă și a încercat să își salveze poporul, chiar dacă știa că își pune viața în pericol.

Pollyanna de Eleanor H. Porter

Recomandare: 7 – 10 ani
Nr pagini: 286 

9. 

Protagonista din romanul Pollyanna”, de Eleanor Porter, pentru că a fost fericită întotdeauna și i-a ajutat și pe ceilalți să fie fericiți, nu nefericiți sau triști.


alt

Recomandare: 8 – 12 ani
Nr pagini: 360

10. 

Brenda Payne din romanul Crăciunozaurul”, de Tom Fletcher, pentru că și-a dat seama că a fi răutăcios nu înseamnă neapărat că ești fericit. E greu să te schimbi, și nici ei nu i-a fost ușor, dar a făcut eforturi.

alt

Descoperă cele 6 cărți de aventură pentru copiii de +10 ani pe care Eliza (10 ani) le preferă 

alt

Descoperă cele 10 cărți preferate ale Elizei
(10 ani)

Dă de veste și altora